Weekcursussen

De raadsels onder de motorkap ontrafeld… al ruim 20 jaar

Elk jaar organiseren we in Overloon 4 weekcursussen in de zomervakantieperiode. Een week gericht op Oldtimers, twee voor Campers, en een voor 4 Wheel Drives. De planning kun je vinden in de Agenda, en informatie over de kosten kun je vinden op de Kosten pagina. De weken vinden plaats in een luxe groepsaccommodatie in Overloon, en worden culinair verzorgd door een professionele kok.

Voor wie?
Deze intensieve autosleutelcursussen zijn geschikt voor iedereen. Beginners, gevorderden, mannen, vrouwen (of andere genderidentiteit), eigenaren van diesels, benzinemotoren, hybrides, terreinwagens, campers, oldtimers en 4WD’s.

Alle cursussen staan dus open en zijn geschikt voor beginners tot gevorderden. Basiskennis is niet vereist. Om je eigen auto te leren kennen is het meenemen van je eigen auto wel een must. Eén ding staat vast: je krijgt dagelijks vieze handen. Het is per slot van rekening een sleutelcursus.

Opzet
Korte theorie sessies afgewisseld met zelf onder je motorkap en in, om, aan en onder je auto aan de slag. Dit onder begeleiding van onze docenten met hun ruime ervaring in auto- en motortechniek. Theorie, autotechniek en praktijk wisselen elkaar af, waarbij de nadruk ligt op zelf sleutelen. En ter info voor de gevorderden, de wat meer theoretische onderdelen van het programma zijn voor jullie facultatief, zodat je die tijd indien gewenst kunt besteden aan je klusproject(en) aan je eigen auto.

Daarnaast worden er aanvullende programma-onderdelen aangeboden, zoals een korte introductie in het lassen en het (meemaken en) uitgelegd krijgen van een aankoopkeuring. Ook heeft elke week een aantal avonden een avondprogramma met onderwerpen die specifiek zijn voor de betreffende week.

Aan het eind van de cursus heb je inzicht in je auto, heb je de kennis en kunde én het vertrouwen om storingen en/of reparaties zelf aan te gaan, onnodige reparaties te vermijden en garagerekeningen kritisch te bekijken. En heb je ongetwijfeld heel wat klussen uitgevoerd aan je eigen auto!

Bekijk voor een idee van de weekcursus onze korte impressie video (3m17s)

De weekcursussen in detail:
Weekcursus Four Wheel Drive (4WD)
Weekcursus Oldtimers
Weekcursus Campers

Interesse? Schrijf je dan snel in!

Weekcursus 4WD’s

 Voor wie

De meeste cursisten dromen van die verre reis; Naar China, Afrika doorkruisen of naar Zuid-Amerika, om er maar eens een paar te noemen. Maar dan moet je wel wat weten van je 4WD, hoe houd je m aan de praat, wat voor reserve onderdelen wil je bij je hebben, en wat voor gereedschap.

 Plannen worden gesmeed. Ze gaan een uitdaging aan. Ze kopen een auto, een Land Rover of een Land Cruiser, een Laplander of een Hanomag, en plannen een reis. De voorbereidingen op zich zijn al een kleine vakantie. Een reis langs GPS-winkels, vier-bij-vier garages en camperwinkels voor de in- en opbouw.

 ‘Life is a journey, not a destination’

Het uitzoeken van een auto is al een heel avontuur. En als die er dan eenmaal is, wordt het een baby, een troetelkind. De auto krijgt een naam. Zo zijn Reg en Natasja naar Afrika geweest met Kroesie. Dat is een robuuste Toyota Land Cruiser, met nieuwe bladveren en een elektrische lier. En wat te denken van Mbali, die Simon en Marjon al de halve wereld rondgereden heeft. Je begrijpt het al, Mbali is hun trouwe vierwieler. Maar wat moet je precies meenemen aan reserve-onderdelen? En welke onderdelen hebben regelmatig onderhoud nodig?

 

Een stukje geschiedenis

4WD sleutelkennis is eigenlijk waar onze autosleutelcursus.nl uit ontstaan is. Vanuit Artsen zonder Grenzen, die hun medewerkers wilden opleiden om zelfredzaam te zijn op de plekken waar hulptroepen niet makkelijk op te trommelen waren.  Een aantal van onze docenten zijn in die tijd al onderdeel gaan uitmaken van het team, en hebben indertijd dus het ondersteunend personeel van Artsen zonder Grenzen nog les gegeven. 

Deze week is geschikt voor iedereen met een 4WD, met of zonder autotechnische- of sleutelkennis. Veel van onze oud-deelnemers aan de 4WD week hebben deze week gebruikt om zich vertrouwd te maken met de ins en outs van hun krachtpatser, wat ze in combinatie met de kennis en kunde die ze op technisch vlak hebben opgedaan, optimaal heeft voorbereid op hun wereldreis.

 Bonus moddermiddag

Tijdens de week zal er naast het klussen ook een moment ingepland worden om met je eigen 4WD te gaan terreinrijden, op een daarvoor ingerichte hindernisbaan in de buurt. Dan kun je voelen wat voor verschil de low gear en de 4WD echt maken!

 Weekinhoud

 De eerste 1,5 dag onderzoeken we hoe een auto nou eigenlijk in elkaar zit door het met elkaar demonteren van een sloopauto. Onderdeel na onderdeel. De rest van de week ligt de nadruk op het aan je eigen auto sleutelen. Volgens het schema: een stukje theoretische uitleg, dan kijken bij je eigen auto, en vervolgens sleutelen aan dat onderdeel. In de avonduren worden korte ‘workshops’ gehouden, met aandacht voor een specifiek onderdeel, zoals bijvoorbeeld ‘meten is weten’ (over het gebruik van de multimeter). Daarnaast wordt ook zeker een avondje ingeruimd voor reisverhalen. 

Deze intensieve cursus duurt zes volle dagen (zaterdagmiddag tot vrijdagmiddag).

Weekcursus Oldtimers

De meest prachtige oldtimers rijden deze week binnen, maar er zijn er ook die al jaren stil gestaan hebben en op een aanhanger binnengereden, nu eindelijk de liefde en aandacht krijgen die ze verdienen. Van Dafjes tot MG’s van Volkswagen T1-2-3-4’s tot oude amerikanen, ieders pride and joy is welkom op deze week.

 “Afstellen doe je met je oren”. Dit en vele andere oldschool tips en trucs leer je van onze ervaren docenten. Op dag 1 is iedereen nog op tijd voor het eten, vanaf dag 2 beginnen er steeds meer te laat te komen ‘omdat ik mijn klusje nog net nog even af wilde maken.’ Aan enthousiasme geen gebrek! 

De eerste 1,5 dag onderzoeken we hoe een auto nou eigenlijk in elkaar zit door het met elkaar demonteren van een sloopauto. Onderdeel na onderdeel. De rest van de week ligt de nadruk op het aan je eigen auto sleutelen. Volgens het schema: een stukje theoretische uitleg, dan kijken bij je eigen auto, en vervolgens sleutelen aan dat onderdeel. Met uiteraard ook ruimte voor het uitvoeren van de projecten die je deze week wilde doen! In de avonduren worden korte ‘workshops’ gehouden, met aandacht voor een specifiek onderdeel, zoals bijvoorbeeld ‘meten is weten’ (over het gebruik van de multimeter).

Deze intensieve cursus duurt zes volle dagen (zaterdagmiddag tot vrijdagmiddag).

Weekcursus Campers

Een camper moet rijden

De auto moet natuurlijk rijden, uiteindelijk het belangrijkste van alles. Dus we onderzoeken de motor op gekke geluidjes, bekijken of de remmen voldoende werken. Indien nodig geven we de camper een kleine of een grote beurt. We onderzoeken de verlichting en de technische installatie. We controleren alle vloeistofniveau’s: accuwater, koelwater, remvloeistof, waar van toepassing de vloeistof voor de stuurbekrachtiging en natuurlijk de motorolie.

Zonnepanelen op het dak

En dan willen we wat luxe. Hoe richten we ons paleisje in? Moeten de mobieltjes worden opgeladen, hebben we een koelkast nodig (op gas, op 12 volt of op 230 Volt-wissel)? Gaan we winterkamperen of naar de Noordpool, dan moet er ook een dieselkachel komen. En dan komen de vervolgvragen. Hebben we aan één accu genoeg of moeten we voorzien in een tweede stroombron? Is de dynamo sterk genoeg voor het laden? Misschien is het verstandig om enkele zonnepanelen op het dak te installeren. Bij een boordnet van 230 Volt is een omvormer nodig. Maar hoe sluiten we alles aan? Onze docenten hebben ruime ervaring op dit gebied en zullen je wegwijs maken in de geheimen van de elektriciteit. Kortom, genoeg werk aan de winkel. 

De cursus verdient zichzelf terug

Op al bovenstaande vragen gaan we in deze cursus proberen onze antwoorden te vinden. In discussie met de docenten en met elkaar. Daarbij moet gesteld worden dat onze kennis zich merendeels richt op de techniek, van auto en inrichting. We ondersteunen ook houtbewerking, maar zijn geen professionele timmerlieden.

 Deze week is een mooie gelegenheid om je busje of camper echt te leren kennen en er vertrouwen in te krijgen, en je voor te bereiden op die fantastische reis. En uiteraard om mede-vrijbuiters en sleutelvrienden voor het leven te ontmoeten!

Een tafel wordt ineens een bed

Qua inrichting zie je de meest fantastische oplossingen. Bureaulades die omgebouwd ineens een tafel worden, uit een vergeten hoekje komt ineens een kookhoekje te voorschijn. En met een uitklapstukje heb je ineens een buitendouche. Een tafel wordt ineens een bed. Het is fantastisch leuk om daarover na te denken, andere wagens te bekijken en zelf nieuwe ideeën te ontwikkelen. En dan aan het bouwen of verbouwen. Veel deelnemers kiezen er voor om tijdens de week vooral inspiratie op te doen bij elkaar en zich tijdens de week te concentreren op het autotechnische gedeelte, maar er is kennis en gereedschap tijdens de cursus om je te faciliteren in het werken aan je inrichting.