Interview met Nynke, oud-deelneemster van de Oldtimerweek (2021)

Voor mensen die wil weten wat je van een cursusweek autosleutelen kunt verwachten, hebben wij een interviewtje gedaan met een deelnemer van de Oldtimerweek van 2021, Nynke. Dit interview is uiteraard ook leuk om te lezen voor degenen die in het verleden een weekcursus gedaan hebben en herinneringen willen ophalen!

Nynke heeft zonder enige voorkennis van autotechniek aan de weekcursus deelgenomen met een oude liefde, een MG-B. Hieronder volgt de beleving van Nynke:

Wat maakt dat je voor de autosleutel (week)cursus gekozen hebt?
Mijn vader is een fervent autoknutselaar, en ik was vooral heel hard aan het werk en had behoefte aan iets leuks om te doen naast alleen maar hard werken. Dus ik heb eerst de eendaagse cursus (basiscursus sleutelen) gedaan, en heb me daarna samen met een mede deelneemster van die dag (Anne) opgegeven voor de Oldtimer weekcursus.

Wat voor voorstelling had je bij de cursus, en hoe viel dat uit in de praktijk?
Ik had niet echt een voorstelling, behalve dat ik op de dagcursus al ontdekt had dat klussen net zoals beeldhouwen of koken gewoon heel simpel is, je moet het alleen doen om het te snappen. En dat het vooral ook heel erg leuk is om te doen.

En hoe het uitviel? Ik vond de hele week hemels. De mix van theorie en praktijk was perfect. Elke dag een uurtje theorie, en de rest van de dag lekker aanpoten in en aan en onder de auto. Ik vond dat we heel veel vrijheid hadden, en toch enorm veel kennis opdeden. Er was ruimte om je eigen tempo aan te houden en je eigen ding te doen, en toch heel veel te leren.

En aan het eind van elke dag moe maar voldaan een heerlijke maaltijd met een welverdiend biertje of wijntje er bij. De dag doornemen met gelijkgestemden die toch totaal verschillende types waren, uit allerlei windstreken. Er ontstond een bijzondere kameraadschap, elkaar helpen waar het nodig was, echt een heerlijk sfeertje. We zijn zelfs al een jaar bezig met het organiseren van een re├╝nie, dat is alleen door de corona situatie en maatregelen nog niet gelukt. Maar het gaat er binnenkort van komen!

Wat had je eventueel niet verwacht? En hoe beviel dat?
Het demonteren van een sloopauto had ik vooraf echt geen voorstelling bij, maar dat vond ik een enorm goeie start, zeker omdat ik 0,0 voorkennis had. Daarmee leer je vertrouwen in hoeveel kracht je kan zetten, hoe het allemaal in elkaar zit en samen hangt, etc etc. Het nam best wel wat tijd in beslag, maar ik vond het erg leerzaam.

En ook erg leuk dat je tussendoor nog onverwachte ‘uitstapjes’ had zoals een introductielesje in het lassen. Ik heb zelfs een aantal van de onderdelen van de sloopauto mee naar huis genomen en daar thuis 2 lampen van gelast. Het avondprogramma was ook interessant, bijvoorbeeld de electra avond heb ik enorm veel van geleerd. Het ‘culturele’ stukje had ik ook niet verwacht. Elke ochtend na het ontbijt dat gedichtje of stukje voordracht, dat vond ik een mooi begin van de dag. En uiteraard erg leuk dat zeker de helft van de deelnemers uit vrouwen bestond!

Wat voor auto had je bij je, en wat wilde je er aan doen? En is dat gelukt?
De auto die ik bij me had was (nog) van mijn vader, een MG-B die 10 jaar geleden mijn trouwauto was, en daarna 10 jaar heeft stil gestaan in de schuur. Ik had niet echt projecten voor ogen, al was het doel uiteraard wel om de auto aan het einde van de week draaiend en rijdend te krijgen na 10 jaar stilstaan. Dus ik heb aardig wat rubbers en leidingen nagelopen en vervangen, alle remmen gecheckt, met hulp van een docent de motor afgesteld, en hier en daar roestbehandeling gedaan, om maar een paar dingen te noemen.

Ik kan me voorstellen dat een autosleutelcursus veel vrouwen afschrikt, zeker als ze nog geen enkele voorkennis hebben, om niet tussen allemaal mannen te staan die het dan ‘beter weten’. Hoe heb jij dat ervaren?
De drempel die veel vrouwen hebben is dat ze denken dat het moeilijk is. Ik zal je wat verklappen: het is een goed bewaard mannen-geheim dat autoknutselen het meest simpele is wat er is. Doordat vrouwen dat niet weten voelen ze zich dom, en mannen zich mannelijk omdat ze het wel kunnen. Maar als ik het kan, kan iedereen het. En het is ook gewoon hartstikke leuk!

Is er nog iets wat je graag wil vertellen/kwijt wil? Ben ik nog iets vergeten te vragen?
Vooral dat ik de hele week een heerlijk vakantiegevoel had, en dat ik enorm veel geleerd heb. En dat ik nog steeds regelmatig aan auto’s knutsel, bijvoorbeeld met mn vader aan zijn hobbyprojecten. En ik heb hem een van de gelaste lampen kado gedaan voor zijn 75e verjaardag :-).

Zou/ga je de weekcursus nog een keer doen?
Ja, als je agenda het toelaat zelfs dit jaar nog, maar dat weet ik pas vrij last-minute. En als het dit jaar niet lukt, dan zeker volgend jaar!