Dagcursussen

Een tipje van de sluier opgelicht van wat er onder de motorkap plaatsvindt 

Wat zich onder de motorkap afspeelt, is voor velen een raadsel. Bij een raar geluid gaan we naar de garage. Sleutelen aan de eigen auto doen we niet. Je hoort vaak: aan een moderne auto is niets meer te verhapstukken. Niets is minder waar. Er is genoeg te sleutelen en te leren over autotechniek. Iedereen kan zijn eigen kleine beurt doen, en (preventief) onderhoud doen om prblemen en onnodige slijtage te voorkomen. Sleutelen is bovendien vooral leuk!

Vrijwel elke maand organiseren we een Basiscursus Sleutelen en een Basiscursus 4WD in Nieuwegein (9:30-17:00). Je kunt uiteraard je eigen auto meenemen om die beter te leren kennen. Aan het eind van de cursus heb je durf en vertrouwen en kennis opgedaan om zelf eenvoudige storingen aan te gaan, onnodige reparaties te vermijden door periodieke checks te doen, en kun je garagerekeningen kritisch bekijken. En houd er rekening mee dat je vieze handen krijgt! Het is per slot van rekening een sleutelcursus.  

Daarnaast is er de mogelijkheid tot een dagcursus op maat (privé autosleutelcursus), waarin je 1 op 1 met de docent de hele dag je auto en bijbehorende techniek leert kennen op basis van jouw specifieke informatiebehoefte. Ook behoort een dag Begeleid autosleutelen tot de mogelijkheden. Deze staat echter niet op de planning, maar kan net als de privé cursus op verzoek worden ingepland. Neem voor meer informatie contact met ons op, bijvoorbeeld via info@autosleutelcursus.nl.

Alle cursussen staan open voor beginners tot gevorderden, al zijn de basiscursussen vooral gericht op mensen met weinig (tot geen) voorkennis, en begeleid sleutelen op mensen met ten minste enige voorkennis.

Interesse? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier. Informatie over de kosten kun je vinden op de Kosten pagina

Basiscursus sleutelen

Voor wie?

De Basiscursus sleutelen is geschikt voor mensen met weinig tot geen sleutelervaring. Dus voor iedereen die nog nooit een dopsleutel in zijn of haar handen hebben gehad, tot mensen die zelf hun olie verversen en kleine reparaties uitvoeren.

Opzet

We werken in kleine groepen per docent. Onder de deskundige begeleiding van onze ervaren docenten wordt het onderstaande programma onderdeel voor onderdeel afgewerkt.

Je krijgt een uitgebreide inleiding over de soorten gereedschap die er zijn, de kwaliteit en het speciale autogereedschap. Vervolgens doen we een rondje onder de motorkap. Ook nemen we een kijkje bij de remschijven en de remtrommels. En nemen aan de hand van jullie eigen auto’s de rest van de onderwerpen in de loop van de dag door. Eigen gereedschap is voor de cursus niet nodig, maar als je dit hebt, is het handig om mee te nemen. Je kunt dan ontdekken welke gereedschappen geschikt zijn en welke je mist of wilt vervangen door andere maten/kwaliteit. Tijdens de cursus je olie verversen kan, neem dan de juiste olie, carterplug en oliefilter mee.

Programma

Om een indruk te geven van het dagprogramma, volgen hier de vaste onderwerpen van de cursus (al kan er in de praktijk afgeweken worden naar aanleiding van vragen en wensen van de deelnemersgroep):

* Uitleg gereedschap soorten gereedschap, de kwaliteit, speciaal gereedschap
* Onderdelen van de auto kijken onder de auto en onder de motorkap
* Banden, remmen bekijken remmen, APK-eisen, bandentypes, wielwissel
* Accu, vloeistofniveaus werking van de accu, startkabels, gebruik van de multimeter, controle vloeistofniveaus zoals remvloeistof, motorolie, koelvloeistof, en eventueel accu- en  transmissievloeistof
* Electra werking van de accu en dynamo, spanning van V-snaren, startkabels, verwisselen lampjes, gebruik testlampje
* Diversen rondje langs de auto’s, ontluchting  diesel, alternatieve brandstoffen, vragen van cursisten beantwoorden, evaluatie

Deze intensieve cursus vindt plaats in Nieuwegein en duurt een hele dag. Koffie, thee en de lunch worden verzorgd. Bovendien krijg je een practische handleiding mee als naslagwerk en als basis voor bijvoorbeeld je periodieke controles.

Basiscursus (sleutelen) 4WD

Voor wie?

Voor iedereen die wil leren over autotechniek, en daarbij ook meer wil meer weten over de specifieke eigenschappen van een Four-Wheel-Drive. Net als bij de bovenstaande Basiscursus sleutelen is deze 4WD cursus geschikt voor mensen met weinig tot geen sleutelervaring. Dus voor iedereen die nog nooit een dopsleutel in zijn of haar handen hebben gehad, tot mensen die zelf hun olie verversen en kleine reparaties uitvoeren.

Opzet
Deze cursus is een eerste kennismaking met een vierwielaangedreven auto. De aandacht wordt verdeeld tussen de basis onderdelen van een auto en de specifieke onderdelen die een 4WD zo bijzonder maken, zoals de high en de low gear en het overschakelen van twee- naar vierwielaandrijving. Het onderhoudsschema van de wagen wordt doorgenomen en er wordt aandacht besteed aan die (reserve) onderdelen die bij een lange reis niet mogen ontbreken. Het is sterk aan te raden om je eigen auto mee te nemen en alles wat je hebt en denkt mee te gaan nemen voor de grote reis.

We werken in kleine groepen per docent. Onder de deskundige begeleiding van onze ervaren docenten wordt het onderstaande programma onderdeel voor onderdeel afgewerkt. 

Programma
We behandelen onder meer:
* wat zijn de belangrijkste delen van de auto? (algemene uitleg)
* welke onderdelen krijgen het zwaar?
* waar moet ik op letten bij het tanken (kwaliteit van de brandstof)
* en bij het verversen of bijvullen van oliën?
* welke delen hebben regelmatig onderhoud nodig?
* welke reservedelen en welk gereedschap moet ik meenemen?
* waar moet ik op letten en wat moet ik controleren als ik door (diep) water rijd?
* hoe zoek ik fouten en wat doe ik eraan? (foutzoekschema’s)

Deze intensieve cursus vindt plaats in Nieuwegein en duurt de gehele dag. Koffie, thee en de lunch worden verzorgd. Bovendien ontvang je de Handleiding 4WD als naslagwerk en als basis voor onder andere periodieke controles.

Privé cursus op maat

Een privé autosleutelcursus is een dag cursus die door ons wordt ingevuld naar jouw/jullie specifieke wensen.

Ga je met of zonder partner op reis naar China, Afrika of Zuid-Amerika en wil je je camper of 4WD van buiten leren kennen en niet voor verrassingen komen te staan? Of wil je met een vriendengroep of als bedrijfsuitje met je collega’s een dagje aan jullie eigen auto’s sleutelen en ze beter leren kennen? Dan is dit de ideale cursus.

De datum plannen we in onderling overleg. De kosten van een privécursus zijn te vinden op de pagina Kosten.
Inschrijven voor een privé autosleutelcursus kan via het inschrijfformulier.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie, neem dan contact op met ons en we helpen je graag!