Winterbanden

Een misplaatst gevoel van veiligheid

Twintig jaar geleden had nog nooit iemand van winterbanden gehoord. Nu praat iedereen erover. De Belgische auto van mijn dochter was kapot, en ze kon een ruilwagentje van de garage krijgen: zonder winterbanden. Ze nam de auto niet, terwijl ze die voor haar werk toch hard nodig heeft. Ze leende een auto, uitgerust met winterbanden. Op weg naar één van haar klanten vloog ze uit de bocht. Een sloot en een telefoonpaal deden de rest. Schade: 2800 euro. Gelukkig kwam ze met de schik vrij.

 

Het is een wijdverbreid misverstand dat met winterbanden een auto een betere wegligging heeft. Op een gladde weg glijden de winterbanden even hard als zomerbanden. De ANWB heeft in 2010 verschillende merken winterbanden getest. Maar dat was een test tussen verschillende winterbanden en geen vergelijk tussen zomer- en winterbanden. Duits onderzoek op dit gebied heeft uitgewezen dat er nauwelijks verschil is tussen zomer- en winterbanden. In Duitsland is het overigens verplicht winterbanden te hebben als het glad is. Je kunt dus alleen maar een bon krijgen als ze je betrappen met gewone banden bij glad weer.

Een ander chapiter is sneeuwkettingen. Die zijn bij bepaalde bergpassen verplicht en ook nodig, omdat je bij veel sneeuw niet eens boven komt. Maar die zijn geen alternatief, je mag maximaal 50 km/uur met die kettingen rijden. Het is een geweldige vondst van de bandenboeren geweest om de winterband te introduceren. Dure reclamecampagnes hebben de rest gedaan. De eerste spotjes in de media zijn nu al weer te horen. Iedereen gelooft er in!

Maar voor vier banden ben je al gauw vierhonderd euro kwijt. Om het nog mooier - en commercieel aantrekkelijker - te maken, wordt nu een nieuw type band geïntroduceerd: de ‘all season tube’. U begrijpt het al: geschikt voor alle weersomstandigheden. Maar die band hadden we toch al?

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat enkele van mijn docenten wel degelijk de voordelen van winterbanden zien. Hun argument: winterbanden hebben en andere rubbersamenstelling, die er voor zorgen dat onder 7 graden het rubber niet harder wordt. En dus langer grip houden.

Wat blijft is dat winterbanden een misplaatst gevoel van veiligheid geven. Je denk dat je niet kunt slippen. En gaat toch harder rijden.
Ik zeg: koop geen winterbanden, maar rijd, als het glad is, langzaam en voorzichtig. Omstandigheden die in Nederland gelukkig weinig voorkomen. Je bespaart jezelf honderden euro’s per jaar. En het milieu bijzonder veel rubber rotzooi!

oktober 2011