Nooit meer olie verversen

Eén van de onderdelen van de autosleutelweek is het zelf uitvoeren van een kleine beurt van de eigen auto. Het verversen van de olie en het vervangen van het oliefilter zijn daar onderdeel van. We jagen er in een weekje al snel zo’n 100 liter olie doorheen. Is dat eigenlijk wel nodig? De discussie in de groep brandde al snel los.

In Nederland zijn momenteel 7,7 miljoen personenauto’s. We verversen olie jaarlijks, of bij 30.000 gereden kilometers. Als we een jaar geen olie zouden verversen, en we gaan uit van een gemiddelde van 3,5 liter olie per beurt, levert dat dus een besparing op van een kleine 27 miljoen liter olie. Als we de gemiddelde olieprijs stellen op € 15 per liter, besparen we dus jaarlijks 404 miljoen euro. Een enorm bedrag. Daarnaast zijn er nog bijkomende voordelen zoals minder naar de garage, minder kans om daar bedonderd te worden met eeuwig en altijd die ongevraagde ruitensproeiervloeistof, en uiteindelijk: beter voor het milieu.

Henk de Groot, oud-directeur van Castrol Nederland, voerde al in 2008 een kruistocht tegen, zoals hij het noemt, ‘de olieverversmaffia’. Zo’n man is toch een onverdachte bron, zou je denken. Honderden miljoenen verspilling en een grote milieuschade. Zijn eigen auto rijdt al 350.000 km op dezelfde olie. Hij heeft een peilstok uitgevonden met een chip die aanwijzingen geeft wanneer het foute boel is met de kwaliteit van de motorolie.

De Fiat 850 Spider Club meldde in 2008 dat de ANWB betrokken was bij proeven waarbij Renault testwagens moeiteloos 150.000 km reden zonder olie te verversen. Shell verklaarde meteen dat de olie een volstrekt ontoelaatbaar vervuilingsniveau had. De drie testwagens reden vervolgens probleemloos door. Detroit-diesel ontwikkelde overigens in de zestiger jaren al een tweetaktdiesel waar olie verversen slechts om de 80.000 km nodig was.

De oliën zijn de laatste decennia, door toevoeging van hoogwaardige dopes, kwalitatief beter geworden. Mijn tip is duidelijk: nooit meer olie verversen! Als je dat niet aandurft: begin voorzichtig en sla steeds één beurt over. Beter voor het milieu en je portemonnee!

augustus 2011