Historie

De cursus is ontstaan uit een autocursus die ruim 25 jaar in het Belgische Wijgmaal (nabij Leuven) werd georganiseerd. De werkweek was toen opgezet door Dialoog in Leuven en ATOL. Dialoog is een vormingsinstelling en ATOL is een organisatie die zich bezighield (en houdt) met 'Aangepaste Technologie voor Ontwikkelingswerkers'. Ruim 700 cursisten hebben de voorbije periode naar tevredenheid het ‘Kasteeltje’ in Wijgmaal bezocht. In de hoogtijdagen stonden er veertig namen op de deelnemerslijst en werd in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) gedoceerd. Vele medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hebben aan de werkweek deelgenomen.
Niet alleen westerlingen waren van de partij, maar ook deelnemers uit Senegal en Angola sleutelden mee. Omdat Dialoog een andere weg is ingeslagen en het Kasteeltje niet meer beschikbaar was, werden de autosleutelcursussen een aantal jaren in het Belgische Spa georganiseerd. Vanaf 2009 zijn de zomercursussen neergestreken in het Brabantse Holthees (Nl), waar we in Hoeve de Knol een gastvrij onderkomen hebben gevonden. 

De inhoud van de cursus is tot stand gekomen in overleg met enkele docenten die al jaren lesgeven en met Artsen zonder Grenzen Nederland.