Ervaringen van oud-cursisten

Inklaren kost geduld, veel geld en hoofdpijn
Eind januari 2014 kopen Bert van Dijk en zijn vriendin in Nederland een Toyota Land Cruiser 90 3,0 TD automaat. Niet om daarmee vrolijk door de Veluwe te crossen maar om de auto te laten verschepen naar Shanghai en van daaruit een serieuze reis naar Nederland te maken. Het stel volgt in februari een privécursus bij ons om goed geëquipeerd ten reize te trekken. Nadat de auto met geduld, veel geld en hoofdpijn is ingeklaard in Shanghai, start de stoere wagen niet. Steunpunt Holland, in de persoon van docent Menno, helpt vanuit Nederland. En het stel kan hun reis naar onze tulpenbollen weer vervolgen … Volg Bert op zijn blog.


De optimistjes
Erik en Olinde zijn in 2011 op reis geweest voor het Rode Kruis, 'Serious Request editie van de Amsterdam-Dakar challenge'. Ze willen hun grenzen verleggen en volgen in 2012 een zomerweekcursus in Holthees en melden ons en op hun 
site:
"... In de loop van zo'n week voel je jezelf competent worden. Aan het einde verwisselen we remblokken en radiators en stellen we ontstekingen af alsof we nooit anders gedaan hebben. Kortom een fantastische week..."

>> Lees meer ...


Prachtdag 4WD
april 2012:
''... Impressie van de privé-cursus 4WD

Vandaag hebben we een dag privéles gehad en ik kan niet anders zeggen dan dat het super was. Eén doorlopende stroom van informatie met alle tijd om dingen te vragen en uit te zoeken. Een groot deel van de auto doorgelopen en nagekeken, alles benoemd en de werking toegelicht. Allerlei tips gekregen en een boekwerk vol geschreven met notities. Echt een introductie met mijn eigen auto en wel op zo'n manier dat ik als leek het goed kon begrijpen. Docent Cok is een superaardige vent en de catering van Matiz was meer dan uitstekend. Omdat mijn vriend de Nederlandse taal niet machtig is, schakelde Cok supersnel over in Engels. Ook garagehouder Rocco is een geschikte man. Ik heb enkele onderdelen bij hem aangeschaft, en wat tips gekregen. Hij heeft me op weg geholpen toen er bij het wegrijden ineens allerlei lampen en meters uitvielen: er zat ergens een kortsluiting op één groep. De hand-out ga ik later lezen maar ik heb het idee dat ik daarin toelichting op mijn notities terug ga vinden. In zijn geheel een groot succes en voor iedereen aan te raden. Ook hebben we het over de zomerweek gehad en dat lijkt me wel wat, een uitstekend vervolg waar ik nog meer op kan steken. Ik ga in mijn agenda kijken. In ieder geval hartelijk bedankt en tot later. Fred Woerden ..."


De auto zal kaapstad wel halen
Jeldau en Michiel volgden een 4WD cursus, voorafgaand aan hun honderddagen trip naar Kaapstad met een Land Rover, en melden op 23 oktober 2011:
"... Vandaag zijn we bij Ronnie Jongert geweest in Beesd. Ronnie organiseert autosleutelcursussen voor leken in diverse varianten. Deze cursus was gericht op de techniek van een 4WD. Cok van Diemen, docent automonteur en mechanisch adviseur voor het wagenpark van Artsen zonder Grenzen wereldwijd, was de instructeur. Gelukkig had Cok er geen enkele moeite mee om aan te sluiten bij ons zeer beperkt begrip van alles wat zich onder de motorkap afspeelt ... Na een dag vol spannende momenten waarbij Cok zorgelijk heeft gekeken naar de achterremmen en de toch wel erg ‘zwetende’ tussenbak, we geleerd hebben hoe we de diverse nippeltjes in moeten vetten, brandstoffilters moeten vervangen en het verschil tussen witte, blauwe en zwarte rook kunnen duiden, heeft hij uiteindelijk toch het verlossende oordeel geveld dat de auto Kaapstad wel zou kunnen halen! ..."


Een indrukwekkende week

augustus 2011:
Martijn, deelnemer aan de tweede zomerweek mailt:
"... Het is alweer een week geleden dat ik terugkwam van de autosleutelcursus in Holthees. Als je de halve wereld overgaat in een Toyota Land Cruiser lijkt het me handig dat je ook verstand hebt van deze motor en zelf het een en ander kan repareren. Wat een leerzame en indrukwekkende week!..."

>> Lees meer ...


Met plezier en gegroeide kennis
augustus 2010:
Harald, eigenaar van een Toyota Land Cruiser, mailde:
"... Met veel plezier (en gegroeide kennis) kijk ik terug op een geslaagde, zij het ietwat vermoeiende, week. Ik ben heel blij dat ik kon deelnemen aan dit initiatief, georganiseerd voor en door bijzondere mensen ..."


Ons Laplandertje heeft terrein geproefd

juli 2010:
Sander en Janneke, bezitters van een Laplander (Volvo uit 1976, gebruikt door het Zweedse leger) melden via 'Modderpoel':
"… Zo, ik heb mijn weekje sleutelen achter de rug! En ik moet zeggen dat het me erg goed is bevallen. Dag 1 begonnen we om met elkaar een sloopauto in zo klein mogelijke stukjes uit elkaar te schroeven, ideale manier om te leren hoe een auto in elkaar zit. De rest van de weerk werd theorie en praktijk heel goed afgewisseld, waarbij er veel tijd voor (begeleid) sleutelen aan je eigen auto. Ook zonder eigen auto valt er genoeg te sleutelen, zo werd de oude tractor van de hoeve waar we logeerden na een jaar stil te hebben gestaan, weer aan de praat gekregen. Nadruk lag niet op het stampen van theorie, maar het zelf logisch nadenken hoe dingen in elkaar zitten. Ook voor mensen die al een beetje kennis hebben is de cursus geschikt. Je leert er eens ook leuk om alle verschillende auto's die er waren binnenste buiten te keren. Van Austin Healy Frogeye tot Toyota Landcruiser 100. En ons Laplandertje heeft voor het eerst een beetje terreinrijden geproefd op een in de buurt liggende motorcrossbaan. Voor de meesten van jullie zal het parcours niet zo veel voorstellen denk ik, maar voor ons was het in elk geval een goed begin en smaakt het zeker naar meer ..."


Kneedmetaal deed wonderen
augustus 2008:
Reg en Natasja, die in 2007 de 4WD-cursus hebben gevolgd, en 25.000 km met een Toyota Land Cruiser door Afrika hebben gereden, schrijven:
“... We hebben onderweg wel pech gehad, maar dat is te verwachten als je over die rotslechte wegen in Afrika hobbelt. Al met al hebben we geen grote problemen gehad. Een paar lekke banden, en een keer is een wiel eraf gelopen (alle zes de bouten gebroken!). Het wieltje dat de V-snaar aandrijft voor de stuurbekrachtiging is kapot gegaan (pure ouderdom!) en de motor liep heet omdat er enkele gaatjes in de radiateur zaten (kneedmetaal deed wonderen!). Reg wist ons toch telkens weer uit de nesten te werken. De autocursus heeft daar zeker aan bijgedragen. We krijgen af en toe vragen van andere reizigers en dan verwijzen we altijd naar jullie ...”

Hester, samen met man Bouke trotse eigenaren van een Fiat Spider 124, bouwjaar 1968
juli 2007:
“... Ik heb na de cursus gewoon zin om willekeurig welke auto uit elkaar te slopen, terecht of niet, want we krijgen ‘m samen toch wel weer in elkaar ...”

Geertje, chirurg die in Afrika wil gaan werken
juli 2006:
“… Ik heb erg genoten van de week sleutelen en heb nu in ieder geval een idee hoe een auto werkt. En hoe je je zo vies kunt maken dat het lijkt alsof je er ook verstand van hebt. Als het enigszins uitkomt, ben ik er volgend jaar weer bij …”

Daniel, aanwezig met vrouw en kind en trotse eigenaar van een Peugeot 504 uit 1970
per mail, juli 2006:
“... Leuk om die foto’s weer te zien! We hebben de link al doorgestuurd naar vrienden die maar niet willen geloven dat ik zelf aan mijn auto sleutel ...”

Annetje, eigenaresse van een oude Eend
juli 2005:
“… Spa was het absolute hoogtepunt, we hebben het enorm naar onze zin gehad en erg genoten! Onze grote dank daarvoor. Het initiële lachen van onze vrienden en kennissen vanwege een toch wel apart vakantieplan, is verstomd. Men is nu toch wel nieuwsgierig. Diverse auto’s met problemen worden inmiddels onder onze neuzen geduwd. Maar we gaan natuurlijk geen clandestiene garage beginnen, zo ver zijn we nog lang niet …”