De Toyota couveuse

Een groep Amerikaanse artsen en technici heeft een couveuse ontwikkeld die helemaal is samengesteld uit auto-onderdelen ...
zo meldt The New York Times.

En die couveuse kost geen tienduizenden euro's zoals de reguliere, maar minder dan duizend. En als hij een keer stuk mocht gaan, de eerste de beste automonteur kan hem repareren. Voor de westerse wereld misschien een onbeduidende bijkomstigheid, maar voor derdewereldlanden allerminst. De vele duizenden couveuses die er in de loop der jaren zijn heen gestuurd, staan voor een groot stuk of anderszins werkeloos weg te roesten. Het zijn kwetsbare hightech-machines, die bijvoorbeeld heel slecht tegen fluctuaties in de stroomvoorziening kunnen en specialistische kennis vereisen wil je ze kunnen repareren.

Het idee voor de lowtech-couveuse kwam toen het iemand opviel dat het in de derde wereld wemelt van de oude Toyota four wheel drives, die kennelijk niet stuk te krijgen zijn. En zo ontstond de Toyota-couveuse. Een koplamp zorgt voor de verwarming, het alarmsysteem voor de portieren waarschuwt in noodgevallen, luchtfilter en ventilator beheren het klimaat. En de reserveonderdelen liggen op het autokerkhof.

(uit: The New York Times, november 2009, ons bezorgd door Martin van der Gaag, cursist 2009)

maart 2010